Dierenartsen Dier en Dongen

Wat doen wij? | Laboratorium

Bloedonderzoek

BloedonderzoekDier en Dongen beschikt over een uitgebreid bloedlaboratorium. Ons bloedlaboratorium neemt deel (pdf) aan een gecertificeerde kwaliteitscontrole via QC Vetlab om de betrouwbaarheid van de uitslag te garanderen! Met de apparatuur kunnen we bijvoorbeeld kijken naar de bloed- en ontstekingscellen maar ook naar chemische stoffen die in het bloed circuleren. De cellen geven een indruk over bijvoorbeeld bloedaanmaak en/of bloedverlies, maar ook eventuele ontstekingen en de aard hiervan. Onderzoek van de chemische samenstelling geeft een indruk van diverse orgaanfuncties. Van al deze in-huis onderzoeken hebben wij dezelfde dag een uitslag.

Canine VacciCheck

VacciCheck Dierenartsen Dier en DongenOm uw hond - maar even belangrijk: de hondenpopulatie - te beschermen tegen ziektes, kan uw hond worden gevaccineerd. Met behulp van een test kan worden bepaald of de afweer van uw hond voor Canine Parvo, Distemper en Hepatitis nog hoog genoeg is. Deze test is bijvoorbeeld de VacciCheck. Voor deze test wordt een beetje bloed van uw hond afgenomen. Wij bieden deze test maandelijks aan op de tweede donderdagvoormiddag van de maand. Vergeet niet het paspoort/vaccinatieboekje van uw hond mee te nemen zodat de resultaten hierin kunnen worden vermeld.
De test is niet inzetbaar voor Leptospirose, Rabiës en Kennelhoest. Hiervoor wordt dus volgens risicoprofiel gevaccineerd.

Urine analyse

Urine Analyse Aution Micro DichtheidSamenstelling van de urine kan vaak al veel vertellen over gezondheid van uw huisdier. Microscopisch wordt de urine gecontroleerd op aard en samenstelling van eventueel sediment. Hierbij zien we bijvoorbeeld kristallen, bloedcellen of ontstekingscellen. Hoe goed de nieren in staat zijn om de urine concentreren, dit is een erg belangrijke graadmeter van de nierfunctie, lezen we af met een densimeter.

Urine Analyse MicroscopieHet functioneren van verschillende organen kunnen we screenen met de urine van uw huisdier. Om een betrouwbare uitslag te krijgen zullen wij u vragen de urine schoon op te vangen en vers (niet ouder dan 1 uur) in te leveren. Als u de urine niet direct kunt inleveren bewaar deze dan maximaal 4 uur in de koelkast. Voor betrouwbaarheid van met name de suiker uitslag wordt gevraagd de urine nuchter op te vangen. Hulp- en bewaarmiddelen voor het opvangen van urine zijn op de praktijk beschikbaar. Lees ook de aanvullende instructies in de praktijkbrief Standaard urineonderzoek (pdf).
Wij onderzoeken deze urine geautomatiseerd en gestandaardiseerd in ons eigen laboratorium.

Microscopisch onderzoek

Microscopisch onderzoek bij dierenVeel ziektekiemen of afwijkingen aan een huisdier zijn te klein om met het blote oog te zien. Dan maken we gebruik van een microscoop. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld cellen (uit bloed, urine of bv. bulten), parasieten (in ontlasting of van de huid), maar bijvoorbeeld ook urinegruis mee onderzoeken. Sommige preparaten kunnen we direct onder de microscoop leggen, maar vaak zijn ook extra behandelingen van het preparaat nodig (bv. kleuringen).

Microbiologische kweek met antibiogram

Microbiologische kweek met antibiogramAls een ziekte lijkt te worden veroorzaakt of gecompliceerd door bacteriën, schrijven we soms antibiotica voor. Waar mogelijk en/of noodzakelijk zal er echter eerst een kweek worden gemaakt met gevoeligheidsbepaling. Voor sommige antibiotica is dit zelfs eerst verplicht! De kweek is belangrijk om de werkzaamheid van de behandeling te optimaliseren, maar ook de veiligheid voor uw huisdier en u zelf te garanderen. U moet hier bijvoorbeeld denken aan het gevaar voor resistentie ontwikkeling voor antibiotica.

Progesterontest

Wilt u fokken met uw hond (of kat) en zoekt u het optimale tijdstip voor dekking of inseminatie? Dan kunnen wij dit met een progesterontest zo nauwkeurig mogelijk bepalen.

Sneltesten

Om de diagnose van bepaalde infectiezieken te bevestigen, maken wij op de praktijk ook gebruik van diverse sneltesten. Zo hebben wij in ons laboratorium testen voor onder andere parvovirose en Giardia. Ook kunnen sneltesten gebruikt worden om preventief te screenen op ziekten bij bijvoorbeeld fokdieren. Screening op FeLV/FIV bij katten voeren wij uit op de praktijk.

Terug naar het overzicht