Dierenartsen Dier en Dongen

Wat doen wij? | Diagnostische methoden

Echografie

EchografieEchografie is een "niet schadelijke" beeldvormingstechniek. Het maakt gebruik van niet hoorbare geluidsgolven. Weerkaatste geluidsgolven (vandaar de naam 'echo') worden omgevormd tot een zichtbaar beeld. Omdat er geen stralingsriscico is, zoals bij röntgen wel het geval is, kunt u hier dus veelal bij zijn. Soms laat de patiënt echo zonder sedatie niet toe, of wordt de echo met andere ingrepen uitgevoerd waarbij sedatie toch al noodzakelijk was. In dat geval wordt de patiënt gehospitaliseerd.

Echografie is uitermate geschikt voor beeldvorming van 'zachte weefsels'. Hierbij moet u denken aan de organen zoals blaas, baarmoeder, darmen, milt, lever en nieren.

Lucht en botweefsel zitten een echobeeld in de weg. Daarom moet er eigenlijk altijd wat haar worden geschoren (tussen de haren van huisdieren zit nl. ook veel lucht). Ook maken we gebruik van een echo-gel die optimaal contact tussen de sonde en huid garandeert.

Röntgen

RöntgenIs een geschikte beeldvormingstechniek voor het skelet. Maar ook de 'grote structuur' en ligging van diverse organen kan er mee worden beoordeeld. Voor het gebit wordt gebruik gemaakt van een specifieke dentale röntgen unit. Op deze foto zie je beide (botten en organen) in overzicht duidelijk weergegeven.

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het lichaam (dier en eigenaar). Daarom zijn er in de praktijk diverse beschermende maatregelen getroffen (bv. lood in de wanden, beschermende kleding voor de werknemers en stralingsmonitoring van het personeel). Ook nemen wij uw risico uit handen en maken de foto's zonder eigenaar!

Omdat een röntgenfoto een haarscherpe weergave kan (en veelal moet) zijn is een sedatie van de patient vaak gewenst. Korte (halve) dag-opname en nuchter houden zijn dus veelal vereist.

Oogonderzoek

OogdiagnostiekEen uitgebreid oogonderzoek is bij Dierenartsen Dier en Dongen mogelijk. We beschikken over diverse kleine sneltesten. Zo kunnen we bijvoorbeeld kijken of de traanproductie goed verloopt met de Shirmer Tear test, en kijken of er een (diepe) beschadiging op het hoornvlies zit met de fluoresceïnetest.

Met ophtalmoscoop kunnen we diverse inwendige oogstructuren bekijken (bijvoorbeeld de voorste en achterste oogkamer, de positie van de lens, het netvlies). Ook oogdruk controle behoort tot onze diagnostische mogelijkheden. Al met al is een oogonderzoek vaak een uitgebreid consult. Bij voorkeur voeren we dit dan ook uit op afspraak!

Terug naar het overzicht