Dierenartsen Dier en Dongen

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik voor mijn huisdier een afspraak bij Dier en Dongen?

Voor het maken van een afspraak neemt u telefonisch contact op met de praktijk: 0162 – 32 55 55.

Bestellen van voer en medicijnen, hoe werkt dat?

Wij bieden u de mogelijkheid om via onze praktijk voer en/of medicijnen te bestellen. Ook kunt u bij ons terecht voor dieetvoer. Om u bestelling goed te laten verlopen en op tijd in huis te hebben is het goed om vooraf met een aantal zaken rekening te houden. Wilt u meer weten over het bestellen van medicijnen en voer? Lees verder

Wat zijn de betaalmogelijkheden bij Dier en Dongen?

Na een consult of bij het afhalen van medicijnen/diervoeding, wordt u vriendelijk verzocht direct af te rekenen. U kunt hiervoor contant of per pin betalen. Lees verder >

Behandeling op de praktijk, hoe gaat dat in zijn werk?

U maakt een afspraak voor behandeling van uw huisdier bij Dierenartsen Dier en Dongen. Wat kunt u verwachten en waar moet u rondom deze behandeling rekening mee houden? Wij vertellen u meer over diverse behandelingen en aandachtspunten rondom diergeneeskundige ingrepen. Lees verder >

Waar bevindt zich de ingang van de praktijk?

Dier en Dongen beschikt over drie ingangen:

  • ingang algemeen. Deze bevindt zich aan de zijde van de Hoge Ham.
  • ingang voor minder validen. Deze bevindt zich aan de achterzijde van de praktijk, tussen de praktijk en ‘De Entree’.
  • ingang kat. Deze bevindt zich aan de achterzijde van de praktijk en komt direct uit in de wachtkamer voor katten, konijnen en knaagdieren.

Ingang dierenarts zijde Hoge Ham Ingang dierenarts minder validen en kat.

Hoe schrijf ik mijn huisdieren in bij Dierenartsen Dier en Dongen?

Wij ontvangen u en uw huisdier graag bij ons op de praktijk. U kunt direct een afspraak maken. Bent u nog nooit eerder bij ons geweest? Mail ons op voorhand de gegevens van uw huisdieren (naam, diersoort, ras en geboortedatum) en uw contactgegevens. Hebben de dieren een medische voorgeschiedenis? Vraag de dierenarts een kopie van de patiëntenkaart, of vraag de dierenarts de patiëntenkaart aan ons te mailen!

Heeft mijn huisdier koorts?

Om te bepalen of uw huisdier koorts, of soms ondertemperatuur heeft, moet de rectale temperatuur worden gemeten. Meer informatie over de lichaamstemperatuur van huisdieren en hoe deze te bepalen leest u in onze brief Lichaamstemperatuur (pdf).

Moet ik mijn hond of kat ontwormen?

Voor het ontwormen hanteren wij de ESCCAP richtlijnen. Hierbij wordt uitgegaan van een levenslange wormenpreventie. Wanneer, waarmee en hoe vaak uw huisdier best ontwormd wordt is maatwerk. Uitleg hierover leest u in onze Informatiebrief hond (pdf) en Informatiebrief kat (pdf). Vraag op de praktijk naar de juiste keuze voor uw huisdier.

Moet ik mijn hond of kat ontvlooien?

Ons vlooien advies volgt de ESCCAP richtlijnen. Of al dan niet preventief een vlooienbestrijdingsmiddel gebruikt wordt, is gebaseerd op een individuele risicobeoordeling. Als geen routinematige bescherming plaatsvindt en een vlooieninfestatie optreedt, duurt het ten minste 3 maanden voordat deze onder controle is. Uitleg hierover leest u in onze Informatiebrief hond (pdf) en Informatiebrief kat (pdf). Vraag op de praktijk naar de juiste keuze voor uw huisdier.

Wat is een spoedgeval en wat te doen?

Het overzicht van spoedgevallen beschreven op deze website is geen compleet overzicht, maar slechts een lijst met veel voorkomende spoedgevallen. Heeft u het vermoeden dat uw huisdier in hoge nood verkeerd en dringend een dierenarts nodig heeft, dan moet u nog steeds vooraf telefonisch contact opnemen met de praktijk! Bekijk het overzicht >

Moet ik mijn hond of kat beschermen tegen teken?

Ons teken advies volgt de ESCCAP richtlijnen. Wanneer, waarmee en hoe vaak u uw huisdier best beschermt tegen teken is maatwerk. Als uw hond of kat een groot risico loopt op een tekeninfestatie, is tekenpreventie raadzaam. Uitleg hierover leest u in onze Informatiebrief hond (pdf) en Informatiebrief kat (pdf). Vraag op de praktijk naar de juiste keuze voor uw huisdier. 

Waar vind ik de wachtkamer?

Als u met uw huisdier bij Dier en Dongen komt proberen wij u zo spoedig mogelijk te helpen, maar soms zult u even moeten wachten. Omdat niet alle huisdieren even graag bij elkaar zitten, hebben wij twee wachtkamers:

  • een wachtkamer algemeen. Deze bevindt zich bij de ingang aan de zijde van de Hoge Ham.
  • een wachtkamer voor katten, konijnen en knaagdieren. Deze bevindt zich bij de ingang aan de parkeerplaats (achterzijde praktijk). In de ‘wachtkamer kat’ staat ook een ‘parkeerplaats voor uw huisdiertransporter’.

Wachtkamer dierenarts Wachtkamer kat dierenarts

Wat is hondsdolheid?

Hondsdolheid of rabiës is een virusziekte veroorzaakt door het lyssavirus. Na infectie verplaatst het virus zich via zenuwbanen naar de hersenen. Vanuit de hersenen gaat het virus via zenuwbanen naar de speekselklieren.
Overdracht van het virus gebeurt via het speeksel van het besmette dier. Meest typisch wordt het virus overgedragen tijdens een beet, zelden door speekselcontact met huid/slijmvlieswondjes bij het contactdier. Uitscheiding van het virus in het speeksel vindt soms al plaats dagen voordat duidelijke symptomen optreden.
Tussen moment van infectie en ontstaan van symptomen (de incubatietijd) zit gemiddeld 20-90 dagen. Deze incubatietijd is soms korter en heel soms duurt het veel langer (tot incidenteel jaren).
Huisdieren (en mensen) kunnen tegen infectie worden beschermd door een goede vaccinatie. Indien onbeschermd leidt blootstelling aan het virus vrijwel altijd tot infectie. Bescherming van de (niet gevaccineerde) mens kan alleen zolang het virus nog niet in het zenuwstelsel terecht is gekomen! Zodra symptomen optreden (klinische rabiës) leidt het onherroepelijk tot de dood van het besmette dier/mens.

Hoe herken ik hondsdolheid? De symptomen.

De ziekteverschijnselen bij rabiës zijn zelden uitsluitend voor de ziekte. Hondsdolle dieren vertonen veelal wel redelijk typische tekenen van afwijkingen in het centrale zenuwstelsel. Meest betrouwbare tekens zijn acute gedragsveranderingen en/of een onverklaarbare verergerende verlamming (paralyse). Bij de plotse gedragsverandering moet je denken aan verlies van eetlust, angst of nervositeit, geprikkeld zijn, overdreven opgewonden gedrag. Een wild dier kan ineens de angst voor mensen verliezen, en een volgzaam huisdier kan agressief worden. De verlamming uit zich vaak door een acute verergerende coördinatiestoornis, een stemverandering, speekselverlies uit de mond en slikproblemen.
Geregeld verloopt het ziektebeeld niet als een mengvorm van symptomen, maar hoofdzakelijk gedragsmatig of hoofdzakelijk paralytisch. Een enkele keer uit het zich door een acute dood zonder andere tekenen.

Wat te doen bij vermoeden van hondsdolheid bij een dier?

Voor een goede en continue monitoring onder de vleermuispopulatie in Nederland is het advies om elke gevonden vleermuis, ongeacht de soort, na ieder menselijk contact te laten onderzoeken bij Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. Neem hiervoor zo nodig contact op met de praktijk.
Ook bij vermoeden van rabiës bij een huisdier contacteert u de praktijk. Zo snel mogelijk zal onderzocht moeten worden of contactpersonen mogelijk infectierisico hebben gelopen.

Tandenpoetsen bij mijn hond of kat, is dat nodig?

De ‘gouden standaard’ voor het gezond houden van een gebit is ook bij huisdieren tandenpoetsen. Tandenpoetsen is de manier om tandplaque van de tanden te verwijderen. Tandplaque bestaat uit een laagje speekseleiwitten, voedselresten en bacteriën. Het tandplaque veroorzaakt ontsteking aan het tandvlees. Na vierentwintig uur kan tandplaque in tandsteen zijn omgezet. Dit tandsteen vormt met zijn ruwe oppervlak een basis voor tandplaque- en tandsteenuitbreiding. Indien na een professionele, onder narcose uitgevoerde, gebitsreiniging en behandeling geen homecare plaatsvindt, dan zal na circa een half jaar waarschijnlijk het gebit er uit zien zoals voor de reiniging.

Van belang is dat er, na het aanleren van het poetsen, gebruik gemaakt wordt van een huisdierentandenborstel met borstelhaartjes. Juist deze haartjes komen ook in de ruimtes tussen het tandvlees en het gebitselement. Ontsteking en infectie door het hier gevormde tandplaque en tandsteen is de aanleiding voor verergering: het tandvlees komt los van de tand/kies, de wortel komt bloot te liggen en het kaakbot raakt ontstoken en geïnfecteerd. Uiteindelijk zal de tand of kies verloren gaan en kunnen de bacteriën op den duur in de bloedbaan terechtkomen met infectie in de lever, nieren en of hart tot gevolg.

Ook is het belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van een enzymatische huisdierentandpasta. Deze tandpasta’s zijn smakelijk en vormen geen risico bij inslikken, in tegenstelling tot tandpasta voor mensen die stofjes bevatten die giftig zijn voor uw hond en kat.

U bent gemotiveerd geraakt en wilt de tanden van uw huisdier gaan poetsen? Lees dan ook onze Instructies tandenpoetsen (pdf)
Tandenborstel en tandpasta voor hond en kat