Dierenartsen Dier en Dongen

Spoedgevallen bij (huis)dieren

Onderstaand overzicht van spoedpatiënten is geen compleet overzicht, maar slechts een lijst met veel voorkomende spoedgevallen. Vermoedt u dat uw huisdier in hoge nood verkeerd en dringend een dierenarts nodig heeft, neem dan ten alle tijden eerst telefonisch contact op met de praktijk!

Overzicht van spoedpatiënten

Ademhalingsproblemen:
Hoest uw huisdier regelmatig, weigert hij om te gaan liggen, onrustige houding, blauwverkleuring van de tong.

Allergische reactie:
met zwelling van het lijf en/of de kop.

Bevallingen:
Bevallingen waarbij het moederdier blijft persen maar er geen jong komt.

Bloedingen:
Bloedingen die niet stoppen. EHBO: Probeer te stelpen met behulp van verband/handdoek en druk op de wonde gedurende minimaal 3 minuten.

Braken/diarree/maagtorsie:
Wanneer uw huisdier erge buikkrampen heeft (pijn), het braken onverminderd blijft aanhouden, of indien zijn toestand snel achteruit gaat.

Brandwonden:
Huisdieren die brandletsels hebben ten gevolg van brand of chemische stoffen.

Chocolade:
Chocolade is giftig voor honden en katten. Dit omdat zij theobromine, een stof in chocoladeproducten, niet kunnen afbreken. Ook het veelal hoge vetgehalte van chocola kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen.

Clusters van epileptische aanvallen/status epilepticus:
Indien uw huisdier herhaalde malen na elkaar een epileptische aanval krijgt of een epileptische aanval langer duurt dan 10 minuten.

Maden:
Er zijn maden zichtbaar op de (ontstoken) huid van uw huisdier. Soms zie je alleen kale plekken en/of gaatjes in de huid. EHBO: zet het dier met de aangetaste huid in het water (voeg eventueel wat Biotex Groen poeder toe aan het water) en haal alle zichtbare maden weg.

Ongeval:
Wanneer uw hond of kat is aangereden, gevallen of met frisse verwondingen thuiskomt.

Oog:
Uitpuilend oog of ernstige oogbol beschadiging.

Oververhitting:
Als uw huisdier zijn temperatuur niet meer binnen de normale waarden kan houden en daardoor de lichaamstemperatuur (pdf) te hoog is (meer dan 40C). Bijvoorbeeld doordat het dier te lang heeft doorgebracht in een te warme ruimte (bv. een auto). EHBO: Lees onze adviesbrief Oververhitting (pdf).

Het lukt uw huisdier niet om te plassen:
Meestal betreft het katers. Ze zijn onrustig en gaan meerdere malen op de kattenbak zitten maar urineren niet.

Vergiftiging:
Probeer zo duidelijk mogelijk te achterhalen welk gif uw huisdier heeft opgenomen (naam product, gifstof, hoe ziet het vermoedelijke gif er uit qua kleur/vorm/geur).

Verlamming:
Als uw hond of kat niet meer kan staan op een of meerdere poten.

Terug naar vorige pagina