Dierenartsen Dier en Dongen

Nieuws van Dierenartsen Dier en Dongen

VacciCheck honden: Donderdagochtend 8 december

Heeft u onlangs een oproep voor de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw hond ontvangen? U vraagt zich af waartegen uw hond gevaccineerd moet worden? Maak een afspraak voor donderdagochtend 8 december. Dan kunnen we met behulp van de Vaccicheck de afweerstatus van uw hond voor Canine Parvo, Distemper en Hepatitis bepalen.

Titeren hond VacciCheck Dongen


Oktober, de Maand van de Oudere Kat

Oktober is de Maand van de Oudere Kat. Deze maand willen wij op de praktijk graag wat extra aandacht besteden aan de oudere kat. Komt u in oktober met uw kat van 7 jaar of ouder naar Dier en Dongen voor een consult of behandeling, dan krijgt u een kleinigheidje om uw kat wat extra te verwennen.*

Maar waarom staan we stil bij de oudere kat?

Katten kunnen erg oud worden! En net als mensen hebben oudere katten een grotere kans op gezondheidsproblemen. Dit hogere risico begint al bij katten vanaf 7 jaar. Wist u dat een kat van 10 jaar in mensen jaren al ongeveer 56 jaar oud is? Natuurlijk zie je het wel als er iets mis is met je kat… of niet? Helaas, katten laten niet snel merken dat er iets mis is en daarom is het voor u als eigenaar lastig om dit te ontdekken. Het is verstandig om goed naar het gedrag van uw kat te kijken. Bij afwijkingen in het gedrag, en bij twijfel, overlegt u met de (para)veterinairen van Dier en Dongen.

Aan welke gezondheidsklachten bij de oudere kat moet ik denken?

Regelmatig voorkomende problemen bij oudere katten zijn:
- Slijtage van de gewrichten – Osteoartrose
- Verminderde werking van de nieren – Chronische nierziekte
- Verhoogde bloeddruk – Hypertensie
- Overactieve schildklier – Hyperthyroïdie
- Suikerziekte – Diabetes mellitus
- Gebitsproblemen

Is mijn oudere kat gezond?

Als de ouderdomsklachten vroegtijdig opgemerkt worden zijn ze vaak goed behandelbaar of te ondersteunen. Om deze problemen vroegtijdig op te sporen is het belangrijk in de gaten te houden hoe uw kat zich gedraagt. Minder springen en spelen zou bijvoorbeeld erop kunnen wijzen dat uw kat wat last van de gewrichten heeft. Uw kat eet goed en vermagert toch? Dan kan het zijn dat de schildklier te snel werkt. Heeft uw kat de net gevulde waterbak al leeg voordat u hem heeft kunnen neerzetten? Wellicht is er dan sprake van afwijkende nierfunctie of suikerziekte.

Omdat uw kat een meester is in het verbergen van de ouderdomsklachten, is het verstandig om jaarlijks een preventieve gezondheidscheck te laten doen. Dit start al met een algemeen onderzoek, zoals bijvoorbeeld ook bij de vaccinatie plaatsvindt. Om eventuele ouderdomsklachten verder te kunnen diagnosticeren maken we gebruik van bloeddrukmeting, röntgendiagnostiek en heeft Dier en Dongen een eigen laboratorium voor urine- en bloedonderzoek.

Zo houden we samen uw oudere kat een gezonde kat. In oktober, maar ook daarna!

*zo lang de voorraad strekt

Maand Oudere Kat Dier en Dongen


Het komt je neusgaten uit!

Deze poes voelde zich niet zo goed. Sterker nog: het kwam haar neusgaten uit! Een grasspriet van 20 centimeter zat in de neus, keel en slokdarm.

Zie ook het filmpje op facebook.

Kat gras neus dierenarts

Volg ons op:

Facebook


Bekijk ons nieuwsarchief


Dierenartsen Dier en Dongen

Hoge Ham 106
5104 JK Dongen
Tel: 0162 - 32 55 55