Dierenartsen Dier en Dongen

Nieuws van Dierenartsen Dier en Dongen

Vrolijk Pasen

Met eerste en tweede Paasdag is de praktijk gesloten. Bij spoedgevallen belt u 0162 32 55 55. U krijgt dan de contactgegevens van de dienstdoende collega.

Vrolijk Pasen!
Pasen 2024 Dier en Dongen


Lentekriebels

De dagen worden langer, en het zonnetje toont zich weer vaker. Dus gaan we er meer op uit met de hond. Ook de vlooien en teken gaan op stap en veroorzaken letterlijk onaangename lentekriebels bij uw viervoeter. Denk dus tijdig aan een goede vlooien- en tekenpreventie bij hond én kat!

Lentekriebels zijn er ook door de hormonen van niet gesteriliseerde poezen en katers. De dappere katers gaan hun territorium uitbreiden en komen met andere katers in contact. Deze contacten gaan er niet altijd vriendelijk aan toe. We zien dan ook weer vaker bijt- en krabincidenten tussen katten, met vechtabcessen als resultaat.

Maar de meeste lentekriebels zijn geen kommer en kwel. In de lente verwelkomen we ook nieuw leven! Zo hebben we op de praktijk ook weer een hoop pasgeboren leuke pups mogen verwelkomen.Pups Dier en Dongen | Lentekriebels


Geen geval apart

Tijdens de consultaties zagen we twee honden met verschillende klachten:
de ene hond likt veel aan de poten, 
de andere hond heeft wat meer oorsmeerproductie en blijkt een wat natte gehoorgang te hebben. 
Op het eerste gezicht twee verschillende problemen. En toch hebben de poten van de ene hond en de oren van een andere hond iets gemeenschappelijk: gisten!

Met behulp van de plakbandmethode voor de poothuid, en een oorswab voor - u raadt het al - de oren werden preparaatjes voor microscopisch onderzoek gemaakt. Dit onderzoek wordt gewoon op onze praktijk uitgevoerd. Onder de microscoop vonden we bij beide preparaten gisten (links huid, rechts oor) als oorzaak voor de klachten.
De gisten laten zich herkennen aan de delende gisten, die eruitzien als sneeuwmannen.

Door het aantonen van de gisten kunnen kunnen we onze behandeling gerichter en zonder antibiotica inzetten. De gisten zijn te verhelpen met specifieke oorzalven, shampoos en/of mousses.
Microscopische preparaten voor gisten (links huid, rechts oor).


Carnaval in Peeënrijk

Brengt uw huisdier de komende dagen een bezoek aan de praktijk, dan kan het zijn dat de bereikbaarheid met de auto – bij aankomst óf vertrek – wat verminderd is. Zo vindt maandagmiddag de Kinderoptocht plaats, en is dinsdagavond de Lampkesoptocht Peeënrijk.

Check de Peeënstekers voor meer informatie.
Carnaval 2024 Dier en Dongen


VacciCheck honden: Donderdagochtend 16 mei

Heeft u onlangs een oproep voor de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw hond ontvangen? U vraagt zich af waartegen uw hond gevaccineerd moet worden? Maak een afspraak voor donderdagochtend 16 mei. Dan kunnen we met behulp van de Vaccicheck de afweerstatus van uw hond voor Canine Parvo, Distemper en Hepatitis bepalen.

Titeren hond VacciCheck Dongen


Kindercollege

Op 31 januari was dierenarts Ann Van Lersberghe van Dier en Dongen gastspreker bij Theek5 kindercollege in Dongen. Samen met de dierenarts bedachten de kinderen welke dieren een dierenartsen allemaal kunnen behandelen: muizen, beren, katten, cavia’s, …

Daarna volgde een consult met Sylvester de pluche kat. We hebben gekeken naar zijn vacht, oren, en ogen. De kinderen kregen te zien hoe een identificatiechip eruit ziet. Ook ontdekten ze dat er tandenborstels voor katten en honden bestaan.

Er waren veel leuke vragen van de kinderen om te beantwoorden. Het theek-spreekuurtje was zo voorbij. Een toffe ervaring voor de kinderen én de dierenarts.
Kindercollege Dierenarts Ann Van Lersberghe Theek5 Dongen

Volg ons op:

Facebook


Bekijk ons nieuwsarchief


Dierenartsen Dier en Dongen

Hoge Ham 106
5104 JK Dongen
Tel: 0162 - 32 55 55