Nieuws van Dierenartsen Dier en Dongen

Weet wat 'ie eet!

Wat is de overeenkomst tussen sokken, een knuffelmat, linnen servet, chocolade, druiven, wijn, paddenstoelen, hapjes van een kaasplankje, een balletje in het bos, foam van een ligkussen, humane medicatie? Dit alles is in het afgelopen jaar gegeten of gedronken door diverse huisdieren. En geen van deze voorwerpen was daarvoor bedoeld!

Als uw huisdier iets vreemds opgegeten heeft, neem dan meteen contact met ons op. We kunnen uw hond bijvoorbeeld laten braken door middel van toediening van medicijnen. Hierdoor kunnen we vaak de kans op complicaties verkleinen. Complicaties kunnen zijn dat het vreemde voorwerp vast blijft zitten in de darmen, het opgegeten product giftig is en schade veroorzaakt in de hond. Weten we niet wat de effecten zijn op uw huisdier van de opgenomen stof, dan hebben we een korte lijn naar het antigifcentrum.

Kortom heeft uw huisdier vreemde dingen op: neem altijd, zo spoedig mogelijk contact op!

En als de rust is teruggekeerd vraag jezelf af: als je huisdier graag van alles eet, hoe houd je dan dit alles gescheiden van je huisdier?

Wat eet je hond?


Vuurwerkangst

Veel huisdiereneigenaren denken er nu nog niet aan, maar 't einde van het jaar komt er alweer aan. Wat ook betekent dat er helaas veel honden en katten met vuurwerkangst last gaan krijgen door het (te vroeg) afsteken van vuurwerk.

Nú is het ideale moment om te starten met een goede preventieve vuurwerkangst training of te beginnen met ondersteunende middelen zoals Adaptil, of supplementen zoals Zylkene. Hiermee moet namelijk tijdig gestart worden voor een goed effect. Als dit niet werkt zijn er ook medicijnen op de markt die uw huisdier beter helpen omgaan met hun vuurwerkangst. En lees ook de brief 'Angst Vuurwerk' (pdf).

In verband met levertijden en tekorten van producten later in het jaar kunnen we niet garanderen dat er dan nog genoeg medicijnen zijn. Ben er dus op tijd bij!

Neem dan ook tijdig met de praktijk contact op voor meer informatie en bestellingen.

Vuurwerkangst hond of kat


Wat is de overeenkomst tussen de slak en de worm?

Dierenarts Ann van Lersberghe en paraveterinair Kayleigh van Oosterhout volgden online een interessante lezing over wormweetjes. Zo werd bijvoorbeeld de Franse hartworm (Angiostrongylus Vasorum) besproken. De naam 'hartworm' is wat vreemd, omdat hij zich nestelt in de bloedvaatjes in de longen. 'Frans' wijst enkel nog naar het verleden, omdat hij ooit is meegekomen met geïmporteerde honden uit zuid Europa. Zo werd in Nederland de vossenpopulatie besmet met deze worm. De worm houdt er een interessant leven op na: de besmette vossen poepen larfjes uit, de larfjes worden dan weer opgenomen door slakken die op de ontlasting afkomen.  In de slakken ontwikkelen de larfjes zich weer verder. De besmette slakken zijn op zichzelf een makkelijke eiwitrijke maaltijd voor de vossen. Dus de vos eet de slakken weer op, en besmet zichzelf zo opnieuw.

Onze honden kunnen ook besmet worden door het eten van besmette slakken, en door bijvoorbeeld het eten van slakkenslijm waar de larfjes zich ook in bevinden. Heeft u een waterbakje of een voerbakje die buiten staat? Wellicht werd deze in de nacht bezocht door slakken! Dit is een manier voor de hond om besmet te worden, zonder dat we er als eigenaar erg in hebben want u ziet de hond nooit slakken eten. Momenteel doen de slakken het erg goed in Nederland. Zo goed dat ook de NOS er aandacht aan besteedde (pdf).

Als u op vakantie gaat naar het zuiden, bescherm dan uw hond tegen Dirofilaria Immitis, de hartworm die zich écht in het hart bevindt. Dit kunt u doen door producten te gebruiken die ervoor zorgen dat de hond niet in contact komt met de besmettingsbron: muggen. 

Ingewikkeld allemaal? Vraag ernaar bij onze assistenten en onze dierenartsen. We helpen u graag met een gepast ontwormingsadvies!

Dierenartsenpraktijk voor al uw gezelschapsdieren


VacciCheck honden: Donderdagochtend 12 december

Heeft u onlangs een oproep voor de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw hond ontvangen? U vraagt zich af waartegen uw hond gevaccineerd moet worden? Maak een afspraak voor donderdagochtend 12 december. Dan kunnen we met behulp van de Vaccicheck de afweerstatus van uw hond voor Canine Parvo, Distemper en Hepatitis bepalen.


Instructiefilm tandenpoetsen kat

Wil je weten hoe je de de tanden van je kat kunt poetsen? Bekijk dan onze instructiefilm.


Lees meer berichten in ons nieuwsarchief.

Nieuwsarchief

Wil je nog meer berichten bekijken? Bekijk dan ons nieuwsarchief
Regelmatig posten we berichten van leuke nieuwtjes en handige tips op Facebook. Wil je op de hoogte blijven?

Facebook Volg ons op Facebook

Dierenartsen Dier en Dongen

Hoge Ham 106
5104 JK Dongen
Tel: 0162 - 32 55 55