Dierenartsen Dier en Dongen

Nieuws van Dierenartsen Dier en Dongen

Beestachtig goede vakantie!

Het is bijna zover: zomervakantie. Gaat je huisdier mee op vakantie, of blijft het beestje thuis? Bereid je goed voor!

Op reis

Check licg.nl : onder 'Reizen en vakantie' vind je de regels per land voor het meenemen van een huisdier. Staat jouw hond wel op de lijst van hondenrassen die mee mogen, en is misschien dan toch een muilkorf verplicht? Vergeet ook niet de regels van de landen waar je doorheen reist te controleren! Een goede reismand en/of autogordel voor je huisdieren is niet alleen verstandig, maar kan ook verplicht zijn.
Denk aan medicatie, paspoort, voeding (voer- en drinkbak), en adequate parasietenbestrijding (vlooien, teken en wormen). 
Zijn de vaccinaties, vooral Rabiës, in orde? De Rabiësvaccinatie moet minstens drie weken voor vertrek gegeven én gedurende de reis geldig zijn. 
Is er een goede reismand en gordel voor je huisdieren aanwezig? 
Een EHBO-kitje, met in ieder geval een tekentang, is aanbevolen.

Pension

Ook als de huisdieren naar een pension gaan zijn er wat punten om te controleren. Overleg tijdig met het pension over hun eisen, zoals een Kennelhoest-vaccinatie: is die vereist en hoe lang van tevoren? Dit kan per pension verschillen. 
Moet je huisdier een vlooien- of tekenband dragen? Hoe zit het met de ontworming
Krijgt je huisdier medicijnen? Kunnen de medewerkers de behandeling voortzetten? 
Kun je, of moet je, eigen voeding meegeven? 
Geef instructies voor het geval je huisdier ziek wordt. Wie moeten ze contacteren, en wat zijn de contactgegevens van de dierenarts?

Thuisblijvers

Komt er iemand thuis oppassen? Zorg dat lopende behandelingen en contactgegevens van de dierenarts duidelijk zijn. Is er voldoende voer en medicatie? Maak afspraken over eventuele onvoorziene kosten.

Tot slot

Controleer de juistheid van de geregistreerde chipgegevens op chipnummer.nl. Ontworm je huisdier bij thuiskomst én een maand later.

Fijne vakantie gewenst namens het team Dier en Dongen!
Hond op vakantie Dier en Dongen AI.


Wat is de overeenkomst tussen de slak en de worm?

Dierenarts Ann van Lersberghe en paraveterinair Kayleigh van Oosterhout volgden online een interessante lezing over wormweetjes. Zo werd bijvoorbeeld de Franse hartworm (Angiostrongylus Vasorum) besproken. De naam ‘hartworm’ is wat vreemd, omdat hij zich nestelt in de bloedvaatjes in de longen. ‘Frans’ wijst enkel nog naar het verleden, omdat hij ooit is meegekomen met geïmporteerde honden uit zuid Europa. Zo werd in Nederland de vossenpopulatie besmet met deze worm. De worm houdt er een interessant leven op na: de besmette vossen poepen larfjes uit, de larfjes worden dan weer opgenomen door slakken die op de ontlasting afkomen.  In de slakken ontwikkelen de larfjes zich weer verder. De besmette slakken zijn op zichzelf een makkelijke eiwitrijke maaltijd voor de vossen. Dus de vos eet de slakken weer op, en besmet zichzelf zo opnieuw.

Onze honden kunnen ook besmet worden door het eten van besmette slakken, en door bijvoorbeeld het eten van slakkenslijm waar de larfjes zich ook in bevinden. Heeft u een waterbakje of een voerbakje die buiten staat? Wellicht werd deze in de nacht bezocht door slakken! Dit is een manier voor de hond om besmet te worden, zonder dat we er als eigenaar erg in hebben want u ziet de hond nooit slakken eten.
Momenteel doen de slakken het erg goed in Nederland. Zo goed dat ook de NOS er aandacht aan besteedde (pdf).

Als u op vakantie gaat naar het zuiden, bescherm dan uw hond tegen Dirofilaria Immitis, de hartworm die zich écht in het hart bevindt. Dit kunt u doen door producten te gebruiken die ervoor zorgen dat de hond niet in contact komt met de besmettingsbron: muggen. 

Ingewikkeld allemaal? Vraag ernaar bij onze assistenten en onze dierenartsen. We helpen u graag met een gepast ontwormingsadvies!
Slak en hond Dier en Dongen


Kattenpension De Krullentrap 10 jaar

Kattenpension De Krullentrap viert haar 10e verjaardag met een feestje. Zaterdag 25 mei kun je erbij zijn. Dierenarts Ann van Lersberghe en dierenarts Gert-Jan Segeren van Dier en Dongen nemen deze dag jouw kat onder de loep met een lezing over gewrichtsproblemen en gebitsverzorging.

Ook worden er prijzen verloot onder de aanwezigen en ontvangen de gasten een goodie-bag. Ontvangst vanaf 13:00. Lezingen vanaf 13:50.

Entree is gratis, maar meld je aan bij Lia de Jong: 06 232 464 00 of info@dekrullentrap.nl
Lezing gewricht gebit krullentrap


Lentekriebels

De dagen worden langer, en het zonnetje toont zich weer vaker. Dus gaan we er meer op uit met de hond. Ook de vlooien en teken gaan op stap en veroorzaken letterlijk onaangename lentekriebels bij uw viervoeter. Denk dus tijdig aan een goede vlooien- en tekenpreventie bij hond én kat!

Lentekriebels zijn er ook door de hormonen van niet gesteriliseerde poezen en katers. De dappere katers gaan hun territorium uitbreiden en komen met andere katers in contact. Deze contacten gaan er niet altijd vriendelijk aan toe. We zien dan ook weer vaker bijt- en krabincidenten tussen katten, met vechtabcessen als resultaat.

Maar de meeste lentekriebels zijn geen kommer en kwel. In de lente verwelkomen we ook nieuw leven! Zo hebben we op de praktijk ook weer een hoop pasgeboren leuke pups mogen verwelkomen.Pups Dier en Dongen | Lentekriebels


Geen geval apart

Tijdens de consultaties zagen we twee honden met verschillende klachten:
de ene hond likt veel aan de poten, 
de andere hond heeft wat meer oorsmeerproductie en blijkt een wat natte gehoorgang te hebben. 
Op het eerste gezicht twee verschillende problemen. En toch hebben de poten van de ene hond en de oren van een andere hond iets gemeenschappelijk: gisten!

Met behulp van de plakbandmethode voor de poothuid, en een oorswab voor - u raadt het al - de oren werden preparaatjes voor microscopisch onderzoek gemaakt. Dit onderzoek wordt gewoon op onze praktijk uitgevoerd. Onder de microscoop vonden we bij beide preparaten gisten (links huid, rechts oor) als oorzaak voor de klachten.
De gisten laten zich herkennen aan de delende gisten, die eruitzien als sneeuwmannen.

Door het aantonen van de gisten kunnen kunnen we onze behandeling gerichter en zonder antibiotica inzetten. De gisten zijn te verhelpen met specifieke oorzalven, shampoos en/of mousses.
Microscopische preparaten voor gisten (links huid, rechts oor).


VacciCheck honden: Donderdagochtend 11 juli

Heeft u onlangs een oproep voor de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw hond ontvangen? U vraagt zich af waartegen uw hond gevaccineerd moet worden? Maak een afspraak voor donderdagochtend 11 juli. Dan kunnen we met behulp van de Vaccicheck de afweerstatus van uw hond voor Canine Parvo, Distemper en Hepatitis bepalen.

Titeren hond VacciCheck Dongen

Volg ons op:

Facebook


Bekijk ons nieuwsarchief


Dierenartsen Dier en Dongen

Hoge Ham 106
5104 JK Dongen
Tel: 0162 - 32 55 55