Dierenartsen Dier en Dongen

Nieuws van Dierenartsen Dier en Dongen

Zomervakantie… ontspannen er op uit!

Een zorgeloze zomervakantie, ook daar helpen wij u graag mee. Uw huisdier lekker mee op reis of daguitstap? Of heeft u oppas of pension geregeld? Goed voorbereid is het halve werk!

Check voor uw vertrek op chipnummer.nl de registratie van de transponder. Het is, in geval van vermissing, verstandig dat u een recente en herkenbare foto van uw huisdier heeft.

Vergeet niet de noodzakelijke vaccinatie, ontworming, en uitwendige parasietenbestrijding! Controleer op voorhand de eisen en adviezen die een kennel of pension, of het bestemmingsland, stelt aan het verblijf. Reist u door verschillende landen? Overloop dan de eisen voor al deze landen. Wist u dat de vakantielanden om ons heen soms specifieke eisen (bijvoorbeeld een muilkorf of huisdierautogordel) en ziekterisico’s hebben? Check dus ook voor uw vertrek licg.nl, of vraag onze paraveterinairen en dierenartsen om advies.

Natuurlijk mag u de dagdagelijkse zaken niet uit het oog verliezen: riem, halsband/tuigje, mand/dekentje, verzorgingsproducten, speeltjes en voeding. Voor onderweg een extra fles water en een drinkbakje voor uw huisdier mag natuurlijk ook niet ontbreken. Gaat u graag wandelen met uw hond? Mijd het warme wegdek, maar maak een goede wandeling op het koelst van de dag, met name de ochtend.

En krijgt uw huisdier doorlopend medicatie of aangepaste voeding, zorg dan dat uw dier tijdens zijn vakantie niet zonder komt te zitten. Bestel tijdig een gepaste voorraad!

Wij wensen u en uw huisdieren een ontspannen zomervakantie!

Vakantie hond, kat, huisdier: dierenarts tips


Chip en registreer je huisdier: winactie Dier en Dongen

Chip en registreren verplicht... maar niet altijd

Sinds 1 april 2013 geldt in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden. Pups die vanaf dan geboren zijn moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. Binnen 8 weken na de geboorte moeten ze bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Ook voor alle honden die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd geldt deze chip- en registratieplicht. Zij moeten binnen 2 weken na binnenkomst in Nederland worden geregistreerd. De plicht begint dus al bij de fokker/handelaar die een pup wil verkopen. Het is aan de eigenaar om deze registratie up-to-date te houden.

Aangezien deze verplichting niet geldt voor oudere dieren en de meeste andere diersoorten, zijn er helaas nog steeds veel dieren niet gechipt. Ook blijkt de registratie nogal eens gebrekkig te zijn. Hierdoor kunnen vele verloren geraakte dieren niet met hun baasje herenigd worden. Met de vakantie voor de deur worden veel dieren tijdelijk verzorgd door een oppas, soms op een ander adres dan het thuisadres. De perfecte ingrediënten voor een vakantie met droeve afloop wanneer het huisdier even de benen gaat strekken en geen juiste chip- en registratieprocedure heeft doorlopen.

Twee voorbeelden uit de praktijk

Recentelijk kon kater Pip, na meer dan 4 weken vermist te zijn, herenigd worden met zijn eigenaar. ‘Onze jonge gecastreerde kater is na 4 weken toch terecht. Hij werd 20 km verderop gevonden door een mevrouw en naar een dierenkliniek gebracht om zijn chip uit te laten lezen.’, aldus de eigenaar. Dit is een mooi voorbeeld van hoe goed gechipt en geregistreerde dieren, ook na een lange periode, toch nog herenigd kunnen worden met hun baasje.

En niet iedereen weet dat zijn huisdier ‘vermist’ is... Onlangs werd een gevonden hond aangeboden. Een passant bracht de hond naar de praktijk, waar de chip werd uitgelezen. Dankzij een kloppende registratie konden we de eigenaar bellen. Het bleek dat de eigenaar nog niet wist dat de hond niet lekker thuis lag te slapen in de mand.. maar ontsnapt was langs de openstaande poort!

Actie Juni Chipmaand

Dierenartsen Dier en Dongen geeft in het kader van Juni Chipmaand 2018 twee Huisdier Cadeaupassen à 25€ weg:

  • één pas wordt verloot onder iedereen die in juni zijn dier bij Dier en Dongen laat chippen, en hem registreert. U bent welkom in de praktijk tijdens de inloopspreekuren, maar u kunt hiervoor ook op afspraak bij ons terecht.
  • één pas wordt verloot onder de klanten van Dier en Dongen waarvan het gechipte huisdier correct in een aangewezen databank staat geregistreerd.

De cadeaupassen worden begin juli verloot, dus laat in juni je huisdier bij Dier en Dongen chippen en controleer/corrigeer de registratie gegevens in de databank!

Win Chipmaand Dierenarts Dongen


Stress... bij de dierenarts.

Zaterdag 12 mei was het zo ver: de lezingen bij Kattenpension de Krullentrap over stress bij de kat. We kunnen terugkijken op een geslaagde middag. Corina Vos lichtte stress bij de kat toe vanuit haar invalshoek als gedragskundige. Monique Willemen vertelde over TTouch bij (gestresste) katten. Dierenarts Gert-Jan Segeren besprak stress bij katten in relatie tot de dierenarts.


U kunt de handout presentatie Stress... bij de dierenarts (pdf) nog eens doorlezen!Plaskater demonstratie Gert-Jan en Harm


Welkom terug

Na haar zwangerschaps- en ouderschapsverlof keert dierenarts Renske Sueters weer terug bij Dier en Dongen. Wij danken dierenarts Digna Mars voor haar waarneming!


VacciCheck honden: Donderdagochtend 12 juli

Heeft u onlangs een oproep voor de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw hond ontvangen? U vraagt zich af waartegen uw hond gevaccineerd moet worden? Maak een afspraak voor donderdagochtend 12 juli. Dan kunnen we met behulp van de Vaccicheck de afweerstatus van uw hond voor Canine Parvo, Distemper en Hepatitis bepalen.

Titeren hond VacciCheck Dongen

Volg ons op:

Facebook Google Plus


Bekijk ons nieuwsarchief


Dierenartsen Dier en Dongen

Hoge Ham 106
5104 JK Dongen
Tel: 0162 - 32 55 55