Dierenartsen Dier en Dongen

Nieuwsarchief

Hond kopen? Vraag naar het registratiebewijs!

Sinds 2013 zijn de regels met betrekking tot identificatie en registratie van honden aangescherpt. Dit om de illegale hondenhandel tegen te gaan en ziektespreiding (bijvoorbeeld bij een geval van hondsdolheid) te beperken. Toch constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2016 nog veel misstanden

Daarom worden de regels aangescherpt. De rol van de erkende chipper en dierenarts wordt groter, de databanken worden geoptimaliseerd en een paspoort wordt voor alle nieuwe pups verplicht.

Overweegt u een hond te kopen? Dan bent u ook verplicht te voldoen aan de identificatie en registratie (I&R) regelgeving. Lees meer over de I&R van uw huisdier en vraag de fokker/handelaar naar het registratiebewijs.

identificatie registratie chip paspoort dier en dongen


Huisdier eropuit? Seresto mee!

Onze huisdieren trekken graag - met ons mee - eropuit. Belangrijk om aan een goede vlooien- en tekenpreventie te denken!

Bij de aanschaf van een Seresto-band ontvangt u* nu een leuke en praktische ‘Teek-away’ tas.

En met de Huisdieren Zorgpas van Dier en Dongen spaart u natuurlijk tot 20% korting op de aanschaf van uw vlooien- en tekenpreventie!
*een per klant en zolang de voorraad strekt

Seresto Teek away tas dierenarts


Vertraagde levering Hill’s voeding

In de periode 31 juli tot en met 19 augustus kunnen bestellingen van Hill’s voer een vertraging oplopen. Dit in verband met een verhuizing van hun magazijn.
Staat uw huisdier op speciale voeding van de Hill’s lijn? Bestel dan tijdig de nieuwe verpakking voor uw hond en kat! U kunt uw bestelling telefonisch (0162-325555) of aan de balie doorgeven tijdens de openingsuren.

Hill's voeding


Zomervakantie… aftellen en checklist afvinken!

Zomervakantie, u kijkt er vast al naar uit. Misschien mag uw huisdier lekker mee op reis, of heeft u oppas of pension geregeld. Graag helpen we uw huisdier zo zorgeloos mogelijk door uw vakantie.
Check de chip en registratie voor uw vertrek op chipnummer.nl Zorg ook dat u beschikt over een recente en herkenbare foto van uw huisdier (in geval van vermissing).

Denk aan de noodzakelijke vaccinatie, ontworming, en uitwendige parasietenbestrijding! Uiteraard hangt dit af van waar uw huisdier zal verblijven. Controleer op voorhand de eisen van het kennel of pension. Wist u dat de vakantielanden om ons heen hebben soms specifieke eisen (bijvoorbeeld een muilkorf) en ziekterisico’s hebben? Check dus ook voor uw vertrek licg.nl, of vraag onze paraveterinairen en dierenartsen om advies.

Natuurlijk mag u de dagdagelijkse zaken niet uit het oog verliezen: riem, halsband/tuigje, mand/dekentje, verzorgingsproducten, speeltjes en voeding.
Krijgt uw huisdier doorlopend medicatie of aangepaste voeding? Zorg dan dat uw dier tijdens zijn vakantie niet zonder komt te zitten: bestel tijdig een gepaste voorraad!

Checklist afgevinkt*? Dan beleven u en uw huisdieren vast een ontspannen zomervakantie!Zomervakantie: check bij uw dierenarts

*Op de praktijk zijn enkele vakantiekoffertjes met checklist en informatie beschikbaar. Geïnteresseerd? Vraag er naar aan de balie.


Week van de Teek

Met de start van de lente is het goed stil te staan bij het risico op tekenbeten en tekenoverdraagbare ziekten. Landelijk is er dan ook – 3 t/m 9 april – het breed gedragen initiatief ‘Week van de Teek’.

U beschermt uw huisdier met pipetten (spot-on), een halsband of een kauwtablet. Vraag ons naar de geschikte oplossing voor uw huisdieren.

Tijdens de Week van de Teek hebben de punten van uw Huisdieren Zorgpas dubbele waarde* op ons geselecteerde assortiment tekenmiddelen (pdf).
*(Dus 2.500=5%, 5.000=10%, 7.500=15%, 10.000=20% korting. Maximum 20% per geselecteerd product)
Week van de Teek 2017 | Actie Dierenartsen Dier en Dongen


Februari: Maand van de Gebitsverzorging

Volgens traditie is in heel diergeneeskundig Nederland februari ‘Maand van de Gebitsverzorging’. Natuurlijk is het gebit van je huisdier altijd een belangrijk aandachtspunt. Inspectie van de mond – en bijpassend advies – maakt bij Dier en Dongen onderdeel uit van vrijwel ieder consult. Maar gebitsproblemen komen vaker dan we veelal verwachten, en sommige huisdieren – en dus hun gebit – zien we maximaal één maal per jaar voor een vaccinatie. Dan worden problemen soms pas laat opgemerkt en blijkt behandelen noodzakelijk.
Voorkomen en verzorgen is nu eenmaal beter dan genezen. Daarom wordt er in februari extra aandacht geschonken aan de mondhygiëne van uw huisdier!

Dier en Dongen heeft in deze Maand van de Gebitsverzorging diverse acties:

 • Huisdierenzorgpas? Je punten hebben dubbele waarde* bij verzilvering op geselecteerde gebitsproducten:
  C.E.T. gebitsverzorging set
  C.E.T. tandpasta
  Dentisept
 • Daarnaast krijg je in februari 7,5 euro korting op de gebitsbehandeling van jouw hond of kat. Op de gebitsbehandeling van jouw cavia of konijn krijg je 5 euro korting.
 • Tevens ontvang je in februari bij de gebitsbehandeling van je hond of kat een attentie**.
 • En blijkt je hond of kat tijdens consultatie een fraai gebit te hebben, dan krijg je als reminder toch ook een kleine attentie**.

Maand van de Gebitsverzorging 2017 kies
*dus 2.500 punten is 5% korting, 5.000 punten is 10% korting, 7.500 punten is 15% korting, 10.000 punten is 20% korting. Maximum= 20% korting.
** 1 per klant en zolang de voorraad strekt.


Een nieuw doel voor uw overschotten en retouren

Na dertien jaar is tot onze grote spijt de organisatie Animal Care Samos gestopt. Wij zijn dan ook opzoek gegaan naar een nieuwe bestemming voor geretourneerde producten en overschotten. Medicatie, voer en verzorgingsproducten zoals ontworming en ontvlooiing; maar ook riemen, halsbandjes, dierendekens en mandjes waar uw huisdieren geen gebruik meer van maken.

Vooraan zullen wij de geretourneerde producten en overschotten overdragen aan de 4 Rescue Foundation. 4 Rescue Foundation transporteert maandelijks hondenvoeding en diverse gebruiks- en verbruiksartikelen naar hondenasiels, hondenshelters en resorts binnen de Europese Unie. Tevens is 4 Rescue Foundation aangesloten bij Animal Fellows, zodat een nog grotere groep dieren in nood kan worden geholpen.

Geef uw producten af aan de balie en lees meer over de 4 Rescue Foundation.4 Rescue Foundation | Dierenartsen Dier en Dongen  


Staar: oplossing in zicht!

Staar ofwel cataract is een oogprobleem dat niet alleen bij mensen, maar ook bij uw huisdier voor kan komen. Het is een natuurlijke, verergerende lenstroebeling bij toenemende ouderdom. In aanleg is de ooglens helder. Door de vertroebeling zal het zicht verminderen.

Sinds kort is er een lanosterol bevattende oogzalf voor huisdieren beschikbaar, Ocularin-Clear, welke ingezet kan worden bij staar. Recent onderzoek heeft aangetoond dat lanosterol de ernst van staar bij dieren kan verminderen.

Ocularin-Clear moet 4x daags op het oog worden gedruppeld gedurende minimaal 30 dagen en is beschikbaar in tubes van 4g.

Meer weten over Ocularin-Clear? Vraag er naar bij de dierenarts en lees verder op www.alfasan4animals.nl.

Ocularin-Clear, oplossing bij staar 


Prettige feestdagen!

Kerstboom opgetuigd? Gedacht aan voorkomen van, of ondersteunen van vuurwerkangst van uw huisdier? Chocoladekransjes, kerstbrood (rozijnen!), kerstboomslingers, en hapjes met satéprikkers uit het bereik van uw hond en kat?

Dan bent u vast klaar voor de feestdagen met uw huisdier.

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!Vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar voor u en uw huisdieren! 


Sinterklaas trakteert bij Dier en Dongen

Ieder jaar is december toch maar weer
Een maand van traktaties en winterse sfeer.

We komen samen, eten, maken veel plezier
Met vrienden, familie en ons gezelschapsdier.

En Sinterklaas draagt voor het zesde jaar op rij
Met Dier en Dongen graag een klein steentje bij.

Kom één tot en met vijf december bij Dier en Dongen op consultatie
En ontvang – zolang de voorraad strekt - een leuke Sinttraktatie(*)!

-- UPDATE: --
In alle drukte heeft Sint besloten
Dat er al eerder kan worden genoten.

Dus mag u dan nu noteren
Dat hij vanaf 30 november zal trakteren!Sinterklaas trakteert bij Dierenartsen Dier en Dongen

(*) één per cliënt.


Werelddierendag 2016: een dag van actie en reflectie

Een groot respect voor al het leven, maar dat van dieren in het bijzonder: deze nobele levenshouding van Franciscus van Assisi is ieder jaar de aanleiding voor Werelddierendag. Dit jaar hebben wij de Huisdieren Zorgpas gelanceerd: onze extra bijdrage aan de preventieve gezondheidszorg en verzorging van uw huisdier.

Uw enthousiaste inzet voor de gezondheid en verzorging van uw huisdier willen wij op Werelddierendag nog eens extra belonen:

2016 Is ook het jaar dat Animal Care Samos helaas de deur heeft moeten sluiten. Op deze dag willen we nog even stilstaan bij – en dank uitspreken voor – al het goede werk dat Animal Care Samos heeft verricht. Gelukkig hebben wij in de 4Rescue Foundation een waardige opvolger gevonden. Graag brengen wij op Werelddierendag het werk van deze stichting nog eens extra onder uw aandacht: beperken van leed aan dieren die zijn verwaarloosd, mishandeld of gedumpt.

Groot respect voor dieren: een nobele levenshouding!Werelddierendag 2016
*tot maximaal 20% korting aan te vullen met uw eigen gespaarde tegoed; deze actie geldt niet voor de diervoeding


Weekend van de Wetenschap: bezoek de faculteit Diergeneeskunde

Waarom stranden er zoveel bruinvissen? Hoe zit het met antibioticagebruik in de veehouderij? Hoe kun je de prestaties van een paard meten? Hoe communiceer je met je kat?
Ontdek het antwoord op zondag 2 oktober tijdens het Weekend van de Wetenschap op de faculteit Diergeneeskunde! Met een uitgebreid programma (pdf) opent de faculteit haar deuren.

Meld u aan voor een van de diverse lezingen en activiteiten voor de kleine kinderen (bijvoorbeeld een knuffeldierenspreekuur).

Weekend van de Wetenschap


Teken van dank

Uw huisdier goed en langdurig beschermen tegen vlooien en teken? De Serestoband voor hond of kat beschermt uw huisdier 7 maanden tegen vlooien en 7-8 maanden tegen teken! Zo verkleint u efficiënt de kans op ziekten die door de teek worden overgedragen, zoals de ziekte van Lyme.

Heeft u een Huisdieren Zorgpas van Dier en Dongen, dan ontvangt u een fotolijst-koelkastmagneet* bij aanschaf van een Serestoband. Zo kunt u uw tekenvrije huisdier dankbaar laten prijken op uw koelkast!
(* éen per cliënt en zolang de voorraad strekt.)

Seresto foto koelkastmagneet


Er goed voorbereid op uit!

Nog een week en ook in Brabant start de zomervakantie! Bent u er klaar voor? En uw huisdier, is deze gereed voor de vakantie?
Check de chip en registratie voor uw vertrek op chipnummer.nl
Denk ook aan de noodzakelijke vaccinatie, ontworming, en uitwendige parasietenbestrijding! Veel is afhankelijk van waar uw huisdier zal verblijven. Kennel of pension en de vakantielanden om ons heen hebben specifieke eisen en ziekterisico’s. Check dus ook voor uw vertrek licg.nl, of vraag onze paraveterinairen en dierenartsen om advies.
En krijgt uw huisdier doorlopend medicatie of aangepaste voeding, zorg dan dat uw dier tijdens zijn vakantie niet zonder komt te zitten: bestel tijdig een gepaste voorraad!

Fijne vakantie voor u en uw huisdier!

Vakantie met uw huisdier


Dier en Dongen introduceert de Huisdieren Zorgpas

Samen met u werken we aan een optimale gezondheid van uw huisdier(en). Verzorging, voeding en preventieve behandelingen zoals bijvoorbeeld vlooien/tekenpreventie spelen daarbij een belangrijke rol. Als klant van Dier en Dongen kunt u gebruik maken van de Huisdieren Zorgpas. Met uw Huisdieren Zorgpas van Dierenartsen Dier en Dongen ontvangt u spaarpunten bij elke besteding in onze praktijk. Zo spaart u voor uw huisdier kortingen op geselecteerde preventieve- en verzorgingsproducten. Ook heeft u als pashouder recht op 5% korting op ons assortiment diervoeding!

Omdat de pas geïntroduceerd wordt in de Maand van de Gebitscontrole, ontvangt u Pedigree Dentastix* of Whiskas Dentabites* bij aanschaf van uw Huisdieren Zorgpas.
(* één zakje per huisdier – maximum twee per cliënt – en zolang de voorraad strekt)

Meer weten over de voordelen en voorwaarden? Wij vertellen u meer over de Huisdieren Zorgpas, en vraag naar uw Huisdieren Zorgpas op de praktijk!

Dier en Dongen introduceert de Huisdieren Zorgpas


Happy Days bij Dier en Dongen

Vlooien, teken, wormen… het voorjaar is begonnen dus uw hond loopt weer een verhoogd risico op besmetting met deze beestjes. Parasieten waar u liever niet mee in aanraking wilt komen! Bij Dierenartsen Dier en Dongen besteden we veel aandacht aan de preventie van deze parasieten, bijvoorbeeld met Nexgard Spectra. U heeft onze Huisdieren Zorgpas, dus zult ook veel waarde hechten aan de preventieve gezondheidszorg van uw hond.
Daarom organiseert Dier en Dongen in samenwerking met Merial de ‘Happy Days’ op woensdag 11 mei en woensdag 18 mei!

Maar eerst: wat is Nexgard Spectra?

Nexgard Spectra is een smakelijke kauwtablet (‘chew’). Het kan eenmaal per maand worden gebruikt. Met slechts één chew wordt uw hond behandeld tegen vlooien, teken en veelvoorkomende maag-darm wormen. Nexgard Spectra is geschikt voor alle honden vanaf 8 weken leeftijd met een lichaamsgewicht vanaf 2 kilogram.

Wat houden de Happy Days in?

Een gratis behandeling met Nexgard Spectra op woensdag 11 en 18 mei (9-12uur).

Voorwaarden:
- U heeft een hond en u bent in het bezit van onze Huisdieren Zorgpas,
- Uw hond is de laatste maand nog niet behandeld tegen wormen,
- De werkingstermijn van de laatste behandeling tegen vlooien/teken is verstreken,
dan komt uw hond in aanmerking voor een gratis behandeling met Nexgard Spectra (zolang de voorraad strekt)!*


Bel vervolgens de praktijk tijdens de reguliere openingstijden, reserveer uw Nexgard Spectra (zolang de voorraad strekt), én maak een afspraak om de chew met informatie pakket op te halen. Zorg dat u het gewicht van uw hond bij de hand heeft zodat we de juiste chew voor u reserveren! Op woensdag 11 of 18 mei komt u volgens afspraak tussen 9 en 12 uur op de praktijk de kauwtablet en informatiebrochure halen.


*Voldoet uw hond niet aan de voorwaarden? Profiteer dan toch van extra korting: in de maand juni hebben uw Huisdieren Zorgpas-spaarpunten dubbele waarde op de aanschaf van Nexgard Spectra – verpakking van 3 kauwtabletten (met een maximum van 20% zoals beschreven in de algemene voorwaarden).


Deel uw ervaring met Nexgard Spectra voor nog meer voordeel!

U ontvangt bij deelname aan de Happy Days een formulier met inlogcode. Hiermee krijgt u toegang tot een online evaluatieformulier. Na compleet invullen van dit formulier ontvangt u een kortingsbon voor de aanschaf van Nexgard Spectra bij Dier en Dongen.

Nexgard Spectra Happy Days bij Dier en Dongen


Uw kat… wist u dat?

Maandag 21 maart organiseerde Kattenpension de Krullentrap een thema avond: ‘Uw kat… wist u dat?’. Kattengedragsdeskundige Marieke van der Burgt (Tinley gedragstherapie voor dieren) hield een presentatie ‘Kan ik mijn kat trainen?’. Zij liet zien dat onze huiskat met behulp van clickertraining inderdaad heel veel te leren valt. Zowieso een leuke bezigheid voor dier en baasje!
Dierenarts Gert-Jan Segeren (Dierenartsen Dier en Dongen) vertelde in zijn presentatie ‘Gezond houden… of behandelen!’ hoe u als katteneigenaar bewuster keuzes kunt maken voor de gezondheid van uw kat. Ontworming, voeding, vaccinaties en omgevingsstress werden besproken.

De zaal zat vol met enthousiaste toehoorders, die allen met een volle goodiebag naar huis gingen. Ook was er onder de aanwezigen een loterij met dank aan Royal Canin, Dierenartsen Dier en Dongen, Kattenpension de Krullentrap en Discus Leo van Riel.

Lees de informatie nog eens rustig door in de handouts van de presentatie ‘Gezond houden… of behandelen’ (pdf)Kattenlezing Uw kat... wist u dat?


Ontmasker de foute fokker

De malafide handel in puppy’s is zeer lucratief, maar bovenal een oorzaak van veel leed. Verdriet en frustratie bij de kersverse baasjes. Leed van de puppy’s en de moederhonden. Frustratie (en verdriet) bij de dierenarts. Daar moet een vuist tegen gemaakt worden!

Gelukkig heeft het LICG een campagne gelanceerd: “Ontmasker de foute fokker”. Deze campagne loopt door tot eind april. In de campagne wordt u verteld waar op gelet kan worden bij de zoektocht naar een geschikte en gezonde pup.

Leer hoe u de foute fokker kunt ontmaskeren.

Een zieke pup veroorzaakt veel leed. Ontmasker de foute fokker!


Konijnensterfte door virusziekte VHD

Ondanks vaccinatie sterven momenteel konijnen door Virale Haemorrhagische Diarree (VHD). Dit komt omdat er een andere variant van dit virus actief is waar geen enkel vaccin in Nederland tegen beschermt.
Het nemen van goede hygiënische maatregelen is dan ook van aanvullend belang.

Blijft op de hoogte over te nemen maatregelen en de huidige stand van zaken.  


Februari 2016: Maand van de Gebitsverzorging

In heel Nederland is februari ‘Maand van de Gebitsverzorging’. Omdat verzorgen nu eenmaal beter is dan genezen, wordt er landelijk extra aandacht geschonken aan de mondhygiëne van uw huisdier. Inspectie van de mond – en bijpassend advies – maakt bij Dier en Dongen onderdeel uit van vrijwel ieder consult! En soms blijkt dan behandelen noodzakelijk.

U krijgt in februari 7,5 euro korting op de gebitsbehandeling van uw hond of kat en 5 euro korting op de gebitsbehandeling van uw cavia of konijn. Bel voor een afspraak of kom langs op de praktijk!

Maand van de Gebitsverzorging 


Onze site nu ook responsive

Is het u al opgevallen dat onze site er wat anders uit ziet? Dierenarts-dierendongen.nl is responsive, zodat u ook met uw smartphone of tablet vlot onze site kunt raadplegen. Wist u dat al meer dan de helft van de bezoekers onze site bezoekt met de tablet of smartphone?
En wat vindt u er van? Laat het ons weten, bijvoorbeeld via ons beoordelingsformulier!

Nieuwe site nu ook responsive 


 Een nieuw gezicht op de praktijk

Graag stellen we Mayva Janssens kort aan u voor. Sinds 9 september werkt zij als paraveterinair oproepkracht bij Dierenartsen Dier en Dongen. Wellicht heeft u haar al zien lopen, of gesproken aan de balie of telefoon.
Lees verder

Mayva Janssens


Fijne feestdagen

Preventieve zorg en advies; een gezond huisdier door te voorkomen dat het ziek wordt. Daar staat onze ‘naaldboom’ symbool voor: alle spuitjes die we niet hebben hoeven geven omdat wij – samen met u – uw dieren zo gezond (en gelukkig) mogelijk kunnen houden.


Wij wensen uw huisdier(en) en u een gezond 2016!

Dierenartsen Dier en Dongen wenst u een gezond 2016!


Dank u Sinterklaasje

De Sinterklaas actie is erg geslaagd. Wij hebben SACS een mooi gevulde collecte-pot kunnen overhandigen.
We gaan er van uit dat uw huisdieren van de traktatie genoten hebben!
Natuurlijk wil Sint ook nog even een aantal belangeloos medewerkende leveranciers bedanken:
Agradi, AST farma, Boehringer-Ingelheim, Eco-pets, Hill’s, Phytotreat, Sanimed, Vetin Aacofarma, Vetoquinol, Virbac.

Stichting Animal Care Samos


Sinterklaas trakteert!

Stichting Animal Care Samos,
Heeft u daar al eens van gehoord?
Wij vertelden hierover aan Sint,
En het heeft hem echt bekoord.

Hij vroeg: “Kan ik hier iets voor doen?”
En toen sloten we een akkoord:
Wij verkopen 50 voerbakjes, en
Sint neemt rijkelijk vulling mee aan boord.

Niet alleen brokjes, maar echt van alles wat,
Voor baas en dier, ‘t is echt ongehoord.
En u sponsort slechts twee euro*,
Want “voor wat”, ook “wat hoort”!

*(minimum, maar meer mag)

Sint trakteert 2015!


Winnaars actie Werelddierendag 2015

De winnaars van onze Werelddierendag 2015 actie zijn bekend. De baasjes kregen het verrassingspakket (voor baasje en beestje) uitgereikt op de praktijk.
Wij feliciteren Matchico! En wij feliciteren Fiep!
Winnaars Wereldierendag actie 2015


Teken en tekenziekten

Bloedzuigende parasietjes die behoren tot de spinachtigen: teken. Op zichzelf relatief onschuldige parasietjes, ware het niet dat de teek ziekten kan overdragen! In Nederland hebben we vooral te maken met de Ixodes ricinus (schapenteek). Deze teek is overdrager van de Borrelia bacterie, veroorzaker van de ziekte van Lyme. Ook de Dermacentor reticulatis teek kan in Nederland voorkomen. De bloedparasiet Babesia canis wordt overgedragen door deze Dermacentor teek. Bij bezoek aan het buitenland - in het bijzonder zuidelijk Europa, Verenigde Staten - moet ook rekening worden gehouden met andere teken, bijvoorbeeld Rhipicephalus sanguineus, overdrager van Ehrlichiose.

De hierboven genoemde ziektes worden overgedragen wanneer de teek bloed zuigt. Tijdig opsporen van de teek en voorkomen van aanhechting zijn dan ook belangrijk, want de eerste 24 uur is het risico op ziekte-overdracht minimaal. Er is dan in principe nog geen contact met de bloedbaan!

Het leven van de teek

Teken komen voor in de buurt van bomen en struiken. Ook zitten teken in hoog gras of tussen dode bladeren. Uit het eitje gekomen begint de teek zijn leven hier als een zespotige larve die na een bloedmaaltijd in rust gaat en verandert in een achtpotige nimf. De nimf zal na de bloedmaaltijd (en rustfase) een achtpotige volwassen teek worden. De volwassen vrouwtjes teek heeft bloed nodig om eitjes te kunnen produceren, maar ook de mannetjes zuigen bloed. Na het paren zal het vrouwtje zich op een gastheer gaan vastzetten, om zich volgezogen met bloed in de omgeving te laten vallen. Hier worden dan de eitjes gelegd.

Bescherming tegen de teek en tekenziekten

Anti-tekenmiddelen zijn er in de vorm van pipetjes (druppels op de huid) en halsbandjes. De preparaten zullen de teken bij de hond en kat afdoden, en diverse van deze producten hebben ook een afwerende werking tegen teken. Afhankelijk van de leefgewoontes van uw huisdier kunnen we u op de praktijk een geschikt product adviseren. En uiteraard mag de tekentang niet ontbreken. Hoe goed het product ook is, geen enkel product zal aanhechting van alle teken voorkomen. Het zo snel mogelijk verwijderen van aanwezige teken blijft dus belangrijk.

Kortom...

Voorkom tekenbeten, houd een goede controle op aanwezigheid van teken, en zorg voor verwijderen/afdoden van de teek bij aanhechting.

Teek in het wild.


Werelddierendag 2015: zetten wij ú in het zonnetje?

Vandaag, 4 oktober, is het weer Werelddierendag. Een moment dat we onder andere stil staan bij de zorg voor dieren. Wellicht verwent u uw huisdier vandaag met een knabbeltje, knuffel of lekkere boswandeling. Omdat Werelddierendag op een zondag valt zullen wij de komende week onze ‘actie’ houden.

Alle klanten die van 5 t/m 9 oktober op consultatie komen, of (preventieve) medicatie afhalen op onze praktijk, dingen mee naar een verrassingspakket voor baas en beestje!

We wensen alle dieren een fijne dierendag!

Werelddierendag 2015


Fijne zomervakantie, voor u en uw huisdier!

Het is weer zover: de zomervakantie is begonnen en veel mensen gaan op reis, zowel in binnen- als buitenland. Wellicht gaat uw hond, kat of fret mee op reis, of misschien gaat uw huisdier naar een pension of wordt het naar een ander logeeradres gebracht. Zowel bij verblijf in binnen- en buitenland zijn er een aantal aandachtspunten. Denkt u er op tijd aan na te gaan welke eisen er voor uw dier gelden? Haal op de praktijk de handige kaart 'Uw huisdier op reis'. Voor de kleine ongelukjes hebben we mini-flacons "Ecopets Urinegeur- en Vlekverwijderaar". Deze flacons (€1,95) passen vlot in uw handbagage en zijn ideaal voor de (nog) niet zindelijke huisdieren, of in geval van reisziekte! En heeft u gedacht aan bescherming tegen de zon? Op de praktijk is zonnebrandcreme voor huisdieren te verkrijgen.

Uw huisdier gaat mee naar het buitenland

Dieren die mee gaan naar het buitenland moeten voorzien zijn van een chip en Europees dierenpaspoort. Ook moeten zij gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (Rabiës). Voor landen buiten de Europese Unie gelden vaak aanvullende eisen. Vraag hiernaar bij de balie, of controleer zelf de eisen:
binnen Europa
buiten Europa
Let op: u heeft tijdens uw reis ook te maken met de regels van alle landen waar u doorheen reist!

In het buitenland heersen soms ook ziekten die in Nederland helemaal niet voorkomen. Naast de verplichte eisen kan voor uw vakantieland dus een aangepast advies gelden voor bijvoorbeeld de ontworming, vlooien- en tekenbestrijding. Een berucht voorbeeld is de hartworm die voorkomt in de Zuid-Europese landen. Ook teken kunnen een gevaar vormen voor uw huisdieren, omdat zij verschillende ziekten kunnen overdragen. Een tekentang in de handbagage is nooit overbodige luxe! Vraagt u gerust naar onze adviezen voor uw vakantieland.

Neemt u een ander soort huisdier mee naar het buitenland, dan zijn de eisen vaak minder eenduidig vastgelegd. U informeert dan best bij de ambassade van het betreffende land.

Uw huisdier gaat mee naar of door Frankrijk

Houd er rekening mee dat Frankrijk de regels voor enkele hondenrassen flink heeft aangescherpt. De Rottweiler, Tosa Inu, Boerboel of American Staffordshire Terriër ("pitbullachtige") worden niet meer toegelaten, zelfs als deze honden een officiële FCI stamboom hebben!

Let op: u heeft tijdens uw reis te maken met de regels van alle landen waar u doorheen reist! Uw Rottweiler is misschien wel welkom in Portugal, maar omdat het verboden is om een Rottweiler mee te nemen in Frankrijk en Spanje, zal het dier in dat geval alsnog thuis moeten blijven, tenzij u met het vliegtuig reist.

Uw huisdier gaat naar een pension, familie of kennissen in Nederland

Gaat uw huisdier tijdens uw vakantie naar een pension, dan is het advies – naast een normale jaarlijkse vaccinatie – ook te vaccineren tegen kennelhoest. Sommige pensions stellen deze vaccinatie verplicht! Naast de benodigde vaccinaties is het verstandig extra alert te zijn op vlooien- en wormenbestrijding.

Denkt u voor een pensionbezoek of logeren bij familie/kennissen aan een chip? En controleer op voorhand ook nog even of uw gechipte huisdier goed staat geregistreerd in de databank! Een veilig idee om te weten dat uw dier gemakkelijk met zijn baasje herenigd kan worden als hij of zij onverhoopt wegloopt!

Dierenartsen Dier en Dongen wenst u en uw huisdier(en) een prettige vakantie!

Met de hond naar de zee


Winnaar actie Week van het Huisdier 2015

De winnaar van de Week van het Huisdier 2015 actie is bekend. Siebe kreeg zijn welverdiende goodiebag uitgereikt door dierenarts Renske Sueters.

Nogmaals gefeliciteerd Siebe en veel plezier met de goodiebag!

Siebe | Winnaar actie Week van het Huisdier 2015


Juni is Chipmaand

Dierenartsen Dier en Dongen ondersteunt uiteraard de campagne “Chip je dier”.

De gehele maand juni krijgt u
korting
op het chippen van uw kat!

Wij kunnen voor katten 10euro korting aanbieden in samenwerking met de Dierenbescherming, afdeling West- en Midden- Brabant. Deze korting is van toepassing op het normale tarief en niet cumuleerbaar met andere kortingen.
Nog niet alle honden, geboren voor 1 april 2013, zijn gechipt (en geregistreerd). Omdat wij ook deze dieren graag uniek en herkenbaar maken ontvangt u

in de maand juni
bij het chippen van uw hond
"Het grote huisdieren spel"

(één per cliënt en zolang de voorraad strekt; niet cumuleerbaar met andere kortingen of acties).

Waarom is juni Chipmaand?

Al sinds enkele jaren is juni Chipmaand. Deze maand staat helemaal in het teken van het laten chippen en registreren van je huisdier. Er is bewust gekozen voor de maand juni, omdat deze maand voorafgaat aan de vakantieperiode. Jaarlijks raken duizenden dieren vermist. Juist in de vakantieperiode blijken de meeste eigenaren hun huisdier als vermist op te geven. Een dier dat gechipt is en bij een databank geregistreerd staat, kan gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Is het dier niet gechipt of staat het niet bij een databank geregistreerd, dan is de kans daarop veel kleiner. Chip en registreer uw huisdier(en) dan ook nog voor de zomervakantie!
Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden en zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend. Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG), dat de Chipmaand organiseert, wijst er op dat het belangrijk is dat huisdiereigenaren er voor zorgen dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven. “Identificeren, registreren en controleren” is dan ook het advies.

Aanvullende informatie over chippen en registratie

Kijk voor meer informatie ook op de website van het LICG. Op deze website kunt u bovendien alles lezen over chippen en registreren en hier staat ook een link waarmee u kan controleren of het huisdier bij een databank geregistreerd staat! Deze link naar chipnummer.nl vindt u trouwens ook altijd in onze eigen links terug.

Juni is weer Chipmaand!


Week van het Huisdier 2015: neem deel aan onze actie!

Van 16 mei t/m 24 mei organiseert het LICG ‘De Week van het Huisdier’. Thema van de week is dit jaar 'Wat is je huisdier je waard?'.
Natuurlijk kost een huisdier geld voor de aanschaf, verzorging, voeding en huisvesting. Maar ook medische verzorging kost geld. En deze kosten komen geregeld onverwacht. Dus wat is nu eigenlijk de waarde van een huisdier, en wat voor afwegingen maak je bij het beantwoorden van die vraag?
Het LICG vindt het belangrijk dat mensen weten waar ze aan beginnen. Als je de voordelen van een huisdier goed afweegt tegen de investeringen, kun je heel veel plezier hebben van een huisdier! Het LICG helpt daarom een persoonlijke afweging te maken bij de keuze voor een huisdier.

Actie Dierenartsen Dier en Dongen

Ook Dierenartsen Dier en Dongen neemt deel aan de Week van het Huisdier.  “Wat is je huisdier je waard” heeft natuurlijk ook een andere kant: Wat betekent je huisdier voor jou? Rijd je graag in het bos op je paard, speel je balspelletjes met je hond, maakt je kat altijd gekke sprongetjes?

Ben je jonger dan 12 jaar, laat ons zien wat je huisdier* waard is: wat maakt jullie band zo speciaal? Teken, maak een foto, schrijf een gedicht. Alles mag, als het past op een A4. Ben vooral creatief!

Voor alle deelnemers die hun creatie - van 16 t/m 24 mei - op de praktijk inleveren is er een kleine attentie**. Onder de deelnemers wordt een leuke goodiebag verloot. Vermeld dus duidelijk je naam, leeftijd en een telefoonnummer waarop we je kunnen bereiken.

* En heb je zelf geen huisdier, dan mag je best een beetje fantaseren!
** Één per deelnemer en zolang de voorraad strekt.

Maand van het huisdier 2015


Laat uw konijn(en) jaarlijks enten tegen Myxomatose en R.H.D.

Myxomatose en Rabbit Haemorrhagic Disease (R.H.D.) kosten jaarlijks nog steeds onnodig konijnenlevens. Onnodig omdat tegen deze ziekten prima kan worden gevaccineerd. Uw konijn is dan een jaar lang beschermd!

Waarom enten?

Myxomatose is een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte die wordt verspreid via muggen en andere stekende insecten. De ziekte heeft twee jaarlijkse pieken, namelijk in de vroege en late zomermaanden (afhankelijk van de aanwezigheid van de muggen). Ook konijnen die enkel binnenshuis leven kunnen met het myxomatosevirus besmet raken, want muggen komen overal. Myxomatose veroorzaakt helaas een hoge sterfte onder konijnen. Het is daarom belangrijk uw konijn te beschermen tegen myxomatose. Dit kan doormiddel van een enting.
Een andere veel voorkomende en besmettelijke konijnenziekte is Rabbit Hemorrhagic Disease. Dit virus wordt verspreid door direct (bv. uitwerpselen) of indirect (bv. bevuild gras of kleding) contact. Eenmaal ziek is het konijn niet meer te behandelen, en zal binnen enkele dagen overlijden. Een heel jaar door kan het konijn met deze ziekte besmet worden. Gelukkig kan ook tegen R.H.D. worden geënt!

Het vaccin

Sinds enkele jaren is er in Nederland een entstof beschikbaar die met één vaccinatie gedurende twaalf maanden bescherming biedt tegen zowel Myxomatose als Rabbit Hemorrhagic Disease. U kunt uw konijn al op jonge leeftijd laten enten, namelijk vanaf 5 weken leeftijd. Aangezien uw konijn dan een volledig jaar goed beschermd is kan op elk moment in het jaar – ook buiten de risicoperiode om – gevaccineerd worden.

Wanneer niet enten?

Een konijn moet in goede gezondheid en conditie zijn voor de enting. Zieke, zwangere en pas geopereerde konijnen mogen dus niet worden gevaccineerd.

Ben ik al gevaccineerd?


Laat uw kat(ten) preventief vaccineren!

Piet loopt met een pot poeder door de tuin. Overal strooit hij het poeder.
Jan: “Piet, wat doe jij nu?”
Piet: “Ik strooi poeder tegen olifanten, Jan.”
Jan: “Maar er zijn hier helemaal geen olifanten…”
Piet: “Goed poeder, he!?!”

Vaccineren lijkt wellicht op olifantenpoeder. Als u niet ziet waartegen we vaccineren, gaat u misschien twijfelen of het wel nodig is om preventief uw katten te laten vaccineren. Toch blijft ons advies: laat uw kat preventief vaccineren. In ieder geval twee maal als kitten voor katten- en niesziekte (8/9 weken en 12/13 weken); vervolgens jaarlijks voor niesziekte en minimaal driejaarlijks voor kattenziekte. In 2014 was er een uitbraak van kattenziekte in Den Helder en Spijkenisse. Er zijn dan meer dan 100 katten overleden aan de gevolgen van deze ziekte.
Kattenziekte wordt veroorzaakt door een parvovirus. Het virus geeft lusteloosheid, braken, diarree, koorts. Kattenziekte kan dodelijk zijn. Katten die goed gevaccineerd worden lopen geen risico. Mensen lopen overigens ook geen risico, want kattenziekte is niet overdraagbaar naar mensen.

Renée Chalmers Hoynck van Papendrecht, GGG-bestuurslid en praktiserend dierenarts in Den Helder, verwoordt het preventieve vaccinatie advies uitstekend (bron www.knmvd.nl): "Als dierenartsen weten we dat als het percentage gevaccineerde dieren in een populatie onder een bepaald niveau komt, de kans op een ziekte-uitbraak zeer groot is. Dat is nu gebeurd met kattenziekte in Den Helder. Helaas is het bij diereigenaren niet altijd bekend dat vaccineren belangrijk is. Dus het fenomeen dat het ‘al jaren goed ging’, doch alleen omdat de buren wel hun kat vaccineren, moest bijgesteld worden. Want met een uitbraak als deze, waarbij kittens op tafel dood gaan of de dierenarts niet eens levend halen, bereik je wel iedereen. Er worden nu dus massaal (gezonde) katten gevaccineerd. Zo hebben wij wel de kans gehad om iedereen te overtuigen van het nut van het vaccineren van dieren. Hoort zegt het voort!"

Vaccinatie lijkt op olifantenpoeder… maar het is het niet. Laat uw gezonde katten jaarlijks preventief vaccineren!

Preventieve vaccinatie: net olifantenpoeder!


Staven voor staven

Een succesvolle actie, wat is dat? En is een actie op de website even succesvol als een actie op bijvoorbeeld Google+ of Facebook? Hoe kun je dit staven? Er zijn bedrijven die zich in zulke vragen specialiseren, maar wij wilden graag zelf eens een poging wagen. Daarom vanaf 16 maart onze praktijkactie ‘Staven voor staven’:

Toon onderstaande bon op de praktijk en ontvang voor uw hond 3 heerlijke kauwstaven (Eén bon per klant en zolang de voorraad strekt).
U mag de bon afprinten, of toon hem op bijvoorbeeld uw smartphone!

Bon Staven voor staven website

Hoorde u van deze actie via mond op mond reclame, dan kunt u ook meedoen. Toon dan de volgende bon op de praktijk en ontvang voor uw hond ook 3 heerlijke kauwstaven (Eén bon per klant en zolang de voorraad strekt).
U mag de bon afprinten, of toon hem op bijvoorbeeld uw smartphone!

Bon Staven voor staven mond op mond

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Ecopets/Phytotreat en loopt zolang de voorraad strekt. 


Ziet u de bui al hangen? Potenwax: winterbanden voor je hond of kat!

Sneeuw, ijs en pekel - maar ook vocht van regenbuien - maken de voetzooltjes van uw hond of kat week en extra kwetsbaar. Tijdens de wintermaanden krijgen de zooltjes van uw viervoeter het dus extra te verduren.

Ecopets Potenwax, in een handige push-up stick, helpt de voetzooltjes van uw hond of kat te beschermen en verzorgen, zonder vette afdrukken op uw vloer achter te laten. De ovale kleine stick maakt het mogelijk zelfs de kleine pootjes van kat en hond te behandelen zonder dat u vieze of vette handen krijgt!
De potenwax bestaat uit natuurlijke ingrediënten:

 • Bijen- en Jojobawas geven uw huisdier effectieve bescherming,
 • Calendula, Aloë Vera en Shea Butter hebben een verzorgende werking.

De Ecopets Potenwax kost €3,95 en is bij Dierenartsen Dier en Dongen verkrijgbaar.

Ecopets Potenwax: Winterbanden voor uw huisdier!


Februari: Maand van de gebitsverzorging

Wist u dat?

 • Gebitsproblemen één van de belangrijkste redenen zijn voor dierenartsbezoek.
 • Vier op de vijf honden ouder dan 3 jaar én twee op de drie katten ouder dan 3 jaar gebitsproblemen hebben.
 • Gebitsproblemen aanleiding geven tot slechte adem, rood en snel bloedend tandvlees, pijn bij eten of zelfs niet willen eten, overmatige speekselen, verlies van tanden en kiezen.
 • Gebitsproblemen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de algemene gezondheid van uw hond of kat. Bacteriën uit de tandplak kunnen ontstekingen veroorzaken in vitale organen van het dier (bijvoorbeeld hart of nieren).
 • Februari ook dit jaar weer de landelijke ‘Maand van gebitsverzorging’ is.
 • Wij een heel jaar lang optimale aandacht besteden aan de gebitsverzorging van uw huisdier. Inspectie van de mond – en bijpassend advies – maakt onderdeel uit van vrijwel ieder consult! 
 • U in februari 5 euro korting krijgt op de gebitsbehandeling van uw hond en kat.

Lees meer over deze themamaand op maandvandegebitsverzorging.nl en maak een afspraak voor de gebitsbehandeling.

Februari: Maand van de gebitsverzorging


Dierenarts Marieke Corré

Met ingang van 1 januari 2015 is dierenarts Marieke Corré ons team komen versterken! Marieke is juli 2012 afgestudeerd aan de faculteit diergeneeskunde, Gent (België). Ze heeft na haar afstuderen bij Dierenartsenpraktijk Noord-West Friesland, Franeker, en Dierenkliniek de Beemd, Oosterhout, meermaals (langdurige) waarnemingen uitgevoerd. Marieke Corré is tot augustus 2015 als waarnemend dierenarts bij Dierenartsen Dier en Dongen werkzaam.

Dierenarts Marieke Corré


Nieuw dierenpaspoort en nieuwe invoereisen hond, kat en fret.

De nieuwe wetgeving met betrekking tot het EU dierenpaspoort en de invoereisen voor gezelschapsdieren zijn vanaf 29 december 2014 van kracht.

Nieuw dierenpaspoort

Kort samengevat moeten alle gezelschapsdieren (hond, kat en fret) een nieuw EU dierenpaspoort krijgen als ze naar een ander land worden meegenomen (reizen, handel) en

 • ze nog niet geïdentificeerd zijn (identificatie is een chip, of uitzonderlijk tatoeage), of 
 • ze nog geen dierenpaspoort hebben.

Dit nieuwe paspoort is beter bestand tegen fraude zodat er meer duidelijkheid komt over de herkomst of afstamming van de dieren (met name honden).

Veranderde invoereisen

Ook gelden er vanaf 29 december 2014 nieuwe invoereisen in Nederland. Honden, katten en fretten dienen bij invoer een geldige (lees ‘werkende’) rabiësvaccinatie te hebben. De minimum leeftijd voor grensoverschrijdend verkeer van deze dieren wordt daardoor 15 weken:

 • het dier moet namelijk minstens 12 weken oud zijn op moment van rabiësvaccinatie, en
 • daarna geldt een wachttijd van 21 dagen voordat deze vaccinatie geldig is!

Maak dus goede afspraken met de fokker wanneer u uw nieuwe huisdier in het buitenland koopt. De fokker zal het jonge dier langer dan voorheen bij zich moeten houden.

Wilt u meer weten over het nieuwe dierenpaspoort of de invoereisen: neem contact op met Dier en Dongen of lees verder op www.licg.nl

Nieuw EU dierenpaspoort | Dier en Dongen


Nieuwe dierenarts bij Dier en Dongen in het nieuwe jaar.

Vanaf 1 juni treedt dierenarts Renske Sueters bij Dierenartsen Dier en Dongen in dienst. Zij neemt de werkzaamheden over van dierenarts Charlotte Verkooijen. Charlotte zet haar carrière verder dichter bij haar vriend. Wij wensen Charlotte veel succes met haar loopbaan! Tussen 1 januari en 1 juni worden de taken waargenomen door dierenarts Marieke Corré.


Prettige feestdagen, ook voor uw huisdier!

De jaarwisseling staat weer voor de deur, een tijd van gezelligheid en prettige sfeer voor het hele gezin. Maar rond de jaarwisseling is ons huisdier vaak wat minder in zijn hum. Knallend en fluitend vuurwerk leidt geregeld tot stress bij de huisdieren.

De angst/stressgevoeligheid van uw hond en kat kan verminderd worden met behulp van voedingssupplementen (Adaptil, Zylkene), voer, sprays en verdampers (Adaptil, Feliway) of angstremmende medicatie (Alprazolam). Maar met wat algemene maatregelen in huis en aanpassing van de dagelijkse gewoonten kan vaak ook al (enig) resultaat geboekt worden. Deelname aan een vuurwerktraining is altijd aan te raden! Heeft uw hond of kat extreme vuurwerkangst, neem dan contact op met een gedragstherapeut.

Vraag onze medewerkers om advies op maat, of bekijk onze algemene vuurwerkangst-brief (pdf).

En let op dat uw huisdier in een onbewaakt moment geen hapjes (chocolade, gevaarlijke satéprikkers, etc.) of kerstversiering opeet!

Fijne feestdagen namens Dier en Dongen!
Dierenartsen Dier en Dongen wenst u en uw huisdier(en) een gelukkig Nieuwjaar!

Volg ons op:

Facebook Google Plus


Dierenartsen Dier en Dongen

Hoge Ham 106
5104 JK Dongen
Tel: 0162 - 32 55 55